OM TRANEMO KOMMUN

Kommunen består av 13 orter med sjönära och naturnära områden. Här kan du hitta ditt drömhus till ett bra pris med ett bra utbyggt mobilnät och bredband, perfekt för dig som vill bo på landsbygden och kan jobba på distans! Historien kring knallen och det textila arvet präglar entreprenörs- och föreningsandan i hela kommunen. Borås, Göteborg, Gislaved, Landvetter samt Jönköping når du inom 50 minuter.

GODA KOMMUNIKATIONER

Riksväg 27, väg 156 och väg 157 passerar igenom kommunen. I Limmared finns idag ett tågstopp. Cykelnätverket är ett av de mest utvecklade i hela Sjuhärad där stora delar går på banvall. Tranemo jobbar ständigt för en bättre infrastruktur med bland annat tågstopp i Länghem och Grimsås.

bostäder som känns som hem

Idag finns 150st villatomter detaljplanerade för bostadsbebyggelse. Nya detaljplaner i attraktiva lägen, nära sjöar och service arbetas fram inför framtiden. Enligt kommunens LIS-plan (landsbygd i strandnära lägen) finns det goda möjligheter att i framtiden planera för fler bostäder i sjönära lägen. Från 2021 tas en ny översiktsplan fram för hela Tranemo kommun med syfte att planera den långsiktiga fysiska planeringen för mark- och vattenanvändning.

Industrimark för etableringar

Industriområden växer fram centralt i Tranemo, längs RV 27 och på en del mindre orter. Totalt finns det ca 500 000 kvadratmeter detaljplanerad industrimark till konkurrenskraftiga priser.

Bo, verka och leva

Det starka näringslivet, den låga arbetslösheten, det rika föreningslivet och med ett av närområdets bästa skolor gör Tranemo till en attraktiv kommun att bo, verka och leva i. Här finns en god omsorg och ett aktivt kulturliv. Den vackra naturen erbjuder ett bra utbud inom outdoor-aktiviteter. Här kan du läsa mer om orterna som finns i kommunen.

ambjörnarp

I Ambjörnarp har nästan alla boenden sjöutsikt mot en eller flera av ortens 40 sjöar. Att bo i "de 40 sjöarnas samhälle" är perfekt för den som gillar bad, fiske och vattensporter. Det finns en uppskattad och aktiv vattenskidklubb som årligen står värd för olika typer av evenemang. I Ambjörnarp finns även den populära aktiviteten att cykla dressin på Västra Centralbanans gamla spår hela vägen till Sjötofta. Längs med spåret finns två fina rastplatser med möjlighet till grillning och bad. Ambjörnarp har även en byakrog där det går att njuta av en bit god mat, ta en fika eller rent av spela minigolf.

DALSTORP

I Dalstorp finns god service samtidigt som det är nära till naturupplevelse samtidigt som det bara tar 30 minuter till Ulricehamn. Servicen har det en behöver för att få ihop vardagsbestyren, allt från mataffär och restaurang till skola, vård- och omsorgsboende. Här hittar en även sjöar, vandringsleder och paddelstråk. På orten finns även flera arbetstillfällen och en uppskattad konstgräsplan. Det bor totalt cirka 1 400 invånare på orten.

GRIMSÅS

I Grimsås bor det cirka 900 invånare och här finns även en av kommunens största arbetsgivare. På orten finns allt från mataffär och skola till ett rikt och aktivt föreningsliv. Med bil tar du dig till Gislaved på under 20 minuter och till Borås på 40 minuter. Just nu planerar kommunen för att tågstopp år 2035.

HULARED

I Hulared hittar du Grytteredssjön som med sitt fina vatten och sköna sandstrand är ett varmt uppskattat utflyktsmål för kommunens alla invånare. Mitt i byn finns en uppskattad pulkabacke som är flitigt besökt under vintern. Här finns även den klassiska cyckelaffären Eks i Hulared som tar långväga cykelentusiaster till orten. 

LIMMARED

Limmared är kommunens bruksort med 1 900 invånare och har en av kommunens största arbetsgivare. En av de stora fördelarna med orten är att det finns ett tågstopp på kust-banan och en bussterminal med goda förbindelser till Borås, Ulricehamn och Göteborg. Här finns också ett rikt föreningsliv med uppskattade besöksmål såsom Glasets Hus, den stora lekplatsen Glasparken med tillgörande skatepark och padelbana samt med en imponerande mängd antikaffärer. Lite längre ut från centrum finns även en populär hinderbana som årligen arrangerar tävlingar. På orten finns även restauranger, mataffär, skola och vård- och omsorgsboende. 

Ljungsarp

Ljungsarp är den lite mindre orten med ett lungare tempo och närhet till såväl natur som sjöar. Här finns två av kommunens fina badplatser, där Lagmanshaga strand överraskar mitt i tallskogen med sin långa fantastiska sandstrand. Här finns även en entreprenörsanda och flera starka industriföretag som erbjuder många arbetstillfällen. Idag finns ett fint museum på orten där det går att ta del av produkter från flera av ortens tidigare bleckslageriverkstäder.

Länghem

Länghem är orten med det lantliga läget samtidigt som det endast tar 20 minuter med bil till Borås. Det planeras även för ett tågstopp på orten till år 2028 vilket gör att läget blir perfekt för jobbpendling. Här bor cirka 1 900 invånare. Orten har ett aktivt företagande och föreningsliv samt med egen skola och mataffär. Här hittar du även naturreservatet Torpa-Hofsnäs som är kommunens största besöksmål. Det ligger sjönära med grönområden och kulturhistoria från 1200-talet. 

MOSSEBO

Mossebo är en oas för såväl trädgårds och kulturintresserade samt för den som vill vandra i naturen, fiska eller ta ett dopp i någon av sjöarna. Här finns en välbevarad träkyrkan från 1700-talet med gården Mossebo Stom med tillhörande café intill knuten. Gården som är från samma århundrade som kyrkan omges av en trädgård där du både göra botaniska upptäckter eller köpa växter och frön. 

MÅNSTAD

Månstad är en utpräglad jordbruksbygd med aktiva företagare inom skogs- och lantbruk. Här finns öppna landskap och många enekullar. Det finns goda bad och fiskemöjligheter i någon av de två sjöarna och här går även att beskåda ett antal ovanliga växter och fornlämningar. Den asfalterade banvallen, som sträcker sig från Ambjörnarp i söder till Falköping i norr, passerar genom Månstad vilket gör att orten är perfekt som utgångspunkt eller destination för en cykelrunda. 

NITTORP

Nittorp är den lilla orten som är perfekt beläget vid Nygårdssjön som bjuder in till bad och fiske. Nittorp är kända för sin atmosfär av öppenhet och vi-känsla. I ishallen spelas det hockey eller åks skridskor under allmänhetens åkning. Idrottshallen Lillsjön är dessutom en uppskattad arena för artister och andra evenemang. I Nittorp kan du ta en paddlingstur längs Jälmån eller en vandring på Jälmåleden. En annan rolig utflykt är till den lilla byn Gölingstorp strax utanför Nittorp. Här har det i flera hundra år hållits marknader. 

SJÖTOFTA

Sjötofta är kanske Tranemo kommuns vackraste ort som är belägen mitt i en dalgång med Stomsjön i mitten. Här går det att bo strandnära med generös utsikt över skön. Här finns goda möjligheter till naturupplevelse och en levande kulturhistoria. Det råder full blomsterprakt på Fagerås med över en miljön påskliljor. Det lockar många besökare och där det går att avsluta besöket med en god våffla. För den som är intresserad av jakt och fiske är Sjötofta ett litet paradis. Här finns många sjöar med mycket bra fiske och skogarna erbjuder fina jaktmarker.

UDDEBO

Uddebo är känd för sin kreativitet samt för sitt engagemang för konstverk och kultur. Här finns kulturhistoriskt intressant bebyggelsemiljö med allt från pampiga disponentvillor till funktionella arbetarbostäder och egnahemshus. Ortens invånare har sakteligen börjat ge dessa hus nytt liv igen och fylls med nya spännande verksamheter. Här finns bland annat Fritidsgården som rymmer en utställning om Uddebos historia och Gula Huset med målet att skapa en kulturell mötesplats och ändamålsenliga lokaler för konstnärlig verksamhet och hantverk. Det finns även en kreativ mötesplats i form av Vizionshuset och Allaktivitetshuset är vad det heter, ett hus för olika aktiviteter. 

TRANEMO

I kommunens centralkort bor 3 400 invånare sjönära och med både bekvämligheter och service. Här finns såväl mataffärer, butiker och restauranger som skola, vårdcentral och vård- och omsorgsboende. För den sportintresserade erbjuder friluftsområdet Hagatorpet motionsspår och längskidspår på konstsnö i hög klass. Här finns konstgräsplan och padelhall. Mötesplatsen Centralen samlar bibliotek, hotell och restaurang intill sjön i en härlig och inspirerande atmosfär. På orten finns även en bussterminal med goda förbindelser till Borås, Ulricehamn och Gislaved. 

ÖLSREMMA

Samtidigt som Ölsremma är en liten ort men med flera stora företag är ändock orten för den aktive. Här hittar du allt från hallen Lindstorp och parken med tennisbana, boulebanor till fotbollsplan och lekpark. Det går även att möta tystnaden genom att ge dig ut i vildmarken där bara myren och alla fåglar hörs. Här finns också Bohestramosse, en förlängning av naturreservatet Komosse, där klimatet har en nordlig prägel. Här kan vinter råda när våren anlänt till lägre delar i landskapet. Perfekt för turskidåkning. Även Komosse bjuder på många fina upplevelser och vandringsleder.

Tranemo kommun satsar på skolan

Tillsammans skapar vi en skola där elever och personal upplever en god gemenskap, där alla inkluderas och respekteras. 2020 låg Tranemo kommun dessutom på plats 40 bland landets 290 kommunen när det kommer till Bästa skolkommuner. Andelen barn i förskolan och lärartätheten tillhör en av kommunens styrkor.

Några av våra arbetsgivare

Få en glimt av allt som produceras på våra företag runt om i Tranemo. Industrifilmen är skapad av Tranemo gymnasieskola i samarbete med lokala företag och näringslivsenheten i Tranemo kommun.

NU VÄXER VI

Läs mer om hur kommunen ska växa i den digitala foldern framtagen i samverkan mellan företag och kommun. 

Nyfiken på hur kommunen ska utvecklas?

Läs mer om utvecklingen i kommunens bostadsförsörjningsprogram genom klicka på knappen nedan.

 

VILL DU OCKSÅ engagera dig?

Låt oss veta genom att fylla i kontaktformuläret så hör vi av oss.