MITT TRANEMO

Mitt Tranemo är ett projekt som Tillväxt Tranemo startat för att lyfta fram vår gemensamma hemkommun och kommunen där vi antingen bor, lever eller verkar. Vi tror att för att få fler att stanna kvar, flytta hit eller etablera sig  behöver vi höra och lyfta just din berättelse. 

Det här är mitt tranemo

Vad en tänker på när en talar om Tranemo är olika beroende på vem en frågar och vart en läser. Våra dagar ser olika ut, vi ser alla olika saker och vi uppskattar olika saker. Därför vill vi lyfta vad vår Tranemo kommun betyder för oss som på ett eller annat sätt lever eller verkar här. Du får gärna dela med dig av din upplevelse genom att kontakta oss eller dela i sociala kanaler och använda hashtaggen #mitttranemo. Du hittar fler berättelser på vår Instagram.

Lucas Simonsson, uppväxt i kommunen

Lucas är en uppskattad influerare och han driver även en av Sveriges största Instagram-profiler, men Lucas är också född och uppväxt i Nittorp. "Jag vill tacka för att jag fått en trygg uppväxt. Jag känner att det har funnits en jättefin gemenskap och man känner sig aldrig utanför och det är det som har format mig till den jag är idag." Hör Lucas berätta mer genom att klicka på knappen.

AHMED YEHYA, ÅTERVÄNDANDE TRANEMOBO

Ahmed har bott i Tranemo nästan hela sitt liv. Efter att ha bott i Borås under en period återvände han hem igen, ”om man en gång bott i Tranemo så kommer man alltid någon gång i framtiden flytta hem”. Han känner att hans tre barn kan växa upp i en trygg miljö samtidigt som kommunen erbjuder allt man kan behöva. ”Man känner sig verkligen hemma i Tranemo.”

Mia & Stefan, eldsjälar

För några år sedan fick Mia och Stefan Tranemo kommuns kulturstipendium, för sitt stora engagemang som visat på kulturens kraft för människors lika värde. Familjen Pettersson: "Tack Tranemo för att du är en bra grogrund för all slags kultur”. Hör den fina julhälsningen 2021 från Alvalie Pettersson som sjunger och farfar Kjell Pettersson ackompanjerar genom att klicka på knappen.

Tina Hjorth Svensson, inflyttad

Efter ett bilhaveri för snart 30 år sedan träffade Tina kärleken och bosatte sig i Limmared. Efter 20 år på Svenljunga & Tranemo Tidning driver hon nu sitt eget företag inom marknadsföring och kommunikation. Hon bor numera i ett gammalt hus vid en sjö. "Det är supernära till sjön vilket passar bra eftersom jag råkade börja vinterbada i fjol". Läs mer om Tinas resa genom att klicka på knappen.

Elisabeth Erikson, FÖRETAGARE

Elisabeth Erikson är född och uppvuxen på en liten gård i Lindås. På gården driver hon och hennes syster sedan en liten tid tillbaka uppmärksammade Erikson Cottage. "Tranemo kommun har varit perfekt ställe för mig att starta och driva ett företag på med utomordentlig service och våra gäster älskar omgivningen och naturen här." Hör Elisabeth berätta genom att klicka på knappen.

Karin Eliasson, INFLYTTAD

Karin Eliasson har efter utflykter runt om i Sverige landat i Tranemo. Här har hon sedan fem år tillbaka bott och arbetat. Allt som får Karin att må bra finns i Tranemo centralort – natur, träning, familj och vänner. "Jag känner mig väldigt bra mottagen och välkomnad. Kommunen och orterna har potential för mer, och vi har plats för fler." Hör Karin berätta mer genom att klicka på knappen.

JANNE KEMI, INFLYTTAD FÖRETAGARE

Janne och hans familj valde bort sitt storstadsliv för Uddebo för att ge barnen någonstans där de kan växa upp och det med ett rikt kulturliv. "Det finns så många eldsjälar som gör så mycket. Vi fyller vardagen med roliga saker, det är livemusik, musikstudios, poesi, poesifestivaler, konst och konstutställningar." Hör Janne berätta mer genom att klicka på knappen.

Christian Olsson, eldsjäl

Christian är ideellt anläggningsansvarig för Tranemo IF Skidklubbs skidspår vid Hagatorpet. "Tranemo kommun har investerat i ett av världens modernaste och effektivaste snösystem. Vi finns här i Tranemo tack vare en lång och genuin tradition av längdskidåkning i bygden." Läs mer genom att klicka på knappen.

Olga Björklund, nybyggare

Olga har tillsammans med sin familj valt att bygga hus och bo i Nittorp mycket tack vare närheten till familjen och till andra barnfamiljer, men också läget precis vid en sjö med badplatser. "Nittorp är också en liten ort med en stor trygghet och en stark gemenskap." Hör Olga berätta mer genom att klicka på knappen.

Max Larsson, företagare

Max är vd på Tranemo Textil. "Fördelen med att ha huvudkontor i Tranemo kommun är det fina samarbetet mellan kommun och näringsliv där vi gemensamt utvecklar samhället och förbättrar företagsklimatet... Det är enkelt att bedriva företag i Tranemo." Hör Max berätta mer genom att klicka på knappen.

Charlotte & Elisabeth, Gymägare

Charlotte och Elisabeth Liljegren är företagarna som sedan 2009 driver gymmet Träna som ligger i Tranemo centralort. "Här (Tranemo) finns allt från närhet till större städer, gemytlig stämning bland invånarna och fina naturområden... Ju fler som. mår bra desto gladare blir Tranemos invånare." Läs mer genom att klicka på knappen.

EVA EDGREN, INFLYTTAD FÖRETAGARE

När Eva träffade sin man sa hon att hon aldrig skulle flytta till Ljungsarp. Tre år senare gick flyttlasset. "Jag har alltid älskat att bo här. Jag trivs med att vi har nära till skog och mark. Vi har alla nära till någon fin badsjö." Här har Eva också startat upp sitt eget företag inom hudvård och makeup. Hör Eva berätta mer genom att klicka på knappen.

Arvid Bengtsson, inflyttad eldsjäl

Som inflyttad uppskattar Arvid det rika föreningslivet med möjligheten att engagera sig. Förutom jakten står Arvid numera bakom motorträffen i Ambjörnarp. "Men det jag är särskilt tacksam för är det stöd och all den hjälp vi som familj fått då vår dotter är handikappad." Läs mer genom att klicka på knappen.

Petra Höök Jansson, ÅTERVÄNDARE

Som uppväxt i Tranemo valde Petra vid 19 års ålder flytta till Göteborg. Hon valde att återvända till Tranemo och startade då upp sitt eget företag. "Det jag älskar med vår kommun är att det är nära till allt och en härlig atmosfär. Så jag skulle bara vilja säga borta bra, men hemma bäst i mitt Tranemo." Hör Petra berätta mer genom att klicka på knappen.

Elza & Elma Gjakova, idrottare

Elza och Elma trivs bra med att bo i  Limmared. Då båda är idrottsintresserade uppskattar de särskilt närheten till Fåle och hinderbana och att det heller inte är särskilt långt till sina favoritsporter längskidor och gymnastik. Medan Elma vill bli inredningsdesigner drömmer Elza om att bli elitskidåkare. Läs mer genom att klicka på knappen.

Shayan Ahmed, Skolelev

När Shayan gick ut sexan uppmärksammades han för sitt stora hjärta och att han ser till att alla omkring honom mår bra. Shayan gillar Tranemos skolor "lärare uppmuntrar oss och ger oss självförtroende". Som filmentusiast har Shayan skapat filmer och hans lärare har sett till att han fått visa upp dem. Hör Shayan berätta mer genom att klicka på knappen.

Länghems Lucia, eldsjälar

Länghems luciatåg tillhör traditionen. Ledarna Ruth och Julia är två av eldsjälarna bakom årets luciatåg. ”Vi sprider kärlek gemenskap i den mörkaste tiden på året. Bra på alla sätt. Mycket jobb som är så värt det.”. Tärnan Moa: ”Det roligaste är att få bygga upp nya relationer. Det sociala! Både med publiken och vi som deltar.”. Läs mer genom att klicka på knappen.

Jesper Rydin, skogsfantast

Jesper har sitt hem i Remmabo som ligger strax utanför Grimsås i Tranemo kommun. Han håller gärna till i skogarna runt hemmet i Remmabo och uppskattar att det alltid finns en närhet till skog och natur när man vistas på våra platser i kommunen. "För min del gillar jag att hugga i skogen, jaga och plocka svamp." Hör Jesper berätta mer genom att klicka på knappen.

Jimmy Alm, kommunpoet

Jimmy har bott på många platser i Sverige och utomlands "men när jag besökte Uddebo 2014 så hittade jag äntligen hem.. Här finns så många öppna och kreativa människor att det aldrig blir tråkigt och det mesta känns möjligt. Sakta men säkert håller jag på att lära känna övriga delen av kommunen och det ger bara mersmak.". Läs mer genom att klicka på knappen.

Clara & Emma, baskettränare

Baskethallen i Länghem känns som hemma för Clara och Emma "Här kan alla hitta en plats där du är behövd och känner dig uppskattad". På samma sätt som de har haft tränare som brunnit för sporten, har de nu själva blivit tränare för yngre lag "det är vår tur att ge tillbaka till klubben". Läs mer genom att klicka på knappen.

Katarina & Kjell, butiksägare

Limmaredsborna Kjell Ekdahl och Katarina Arvidsson valde att ta sitt fritidsintresse ett steg längre då de numera driven en retrobutik i Limmared på sidan av sina ordinarie arbeten i trakten. Limmared är ett riktigt mekka för sakletaren med 13 butiker inom secondhand. Hör dem berätta mer genom att klicka på knappen.

Linda Kastberg, biodlare

Linda bor på Gunnagården i Länghem där hon sedan åtta år tillbaka producerar och säljer honung från egna bin. "Det har tagit tid att lära känna de där surrande svärmarna som är så viktiga för vår planet – var de trivs bäst, vilka blommor de gillar och hur jag ska hantera dem." Hör Linda berätta mer genom att klicka på knappen.

Kent Sandquist, förälder

Som förälder i Tranemo är man van vid att skjutsa sina barn till deras aktiviteter, fotboll, ishockey, ridning, innebandy och gymnastik. "Lite lycklig och stolt är man ju då när ”lilla” tösens gymnastiktrupp går och vinner en rikstävling. Heja Tranemo GF." Hör Kent berätta mer genom att klicka på knappen.

Jenny Nyström, företagare

Jenny står sedan ett år tillbaka bakom den nya padelhallen i Tranemo. "Padel går att anpassa för vem som helst och riktigt roligt är det att både Tranemo och Dalstorp nu kan erbjuda padel för invånarna." Hör jenny berätta mer genom att klicka på knappen.

Grimsås skola, finalister

För andra året i rad är Grimsås sexor i final i Retorikmatchen. Detta är femte gången totalt som Grimsåsskolans sexor deltar i SVT/SR’s nationella tävling. Klassen ska tillsammans skriva ett tal som två elever sedan håller inför en jury. Hör ett smakprov på hur det kan låta genom att klicka på knappen.

VILL DU DELA MED DIG AV DITT TRANEMO?

Vi är nyfikna vad Tranemo betyder för dig? Är det din hemkommun, bor du här, jobbar du här eller är det där du driver din verksamhet? Låt oss veta! Vi vill lyfta ett ditt Tranemo. Skicka text och bild till manda.schilleras@tranemo.se.